Brev fra The Boss

Bruce Springsteen slipper sin 20. plate den 23. oktober. Tittelen er Letter to You. Denne gangen har han med seg sitt faste band, The E Street Band. De to siste prosjektene, Springsteen on Broadway og Westen Stars har begge vært soloprosjekter.

De har absolutt levd opp til forventningene, men når Springsteen slipper plate med The E Street Band skjerpes sansene til fansen. Ikke minst fordi det, uten pandemi, garantert betyr turné. Sist Springsteen hadde med seg bandet i studio var på platen High Hopes i 2014.

Ryktene har svirret en god stund. Springsteen sa selv i 2019 at han hadde skrevet en plate til bandet, og vi visste at de hadde varit i studio. Vi vet også at det finnes en kansellert turne som skulle startet våren 2021. Akkurat det er utrolig trist å tenke på, men denne uken må vi i stedet glede oss over den nye platen. I tillegg kommer det en film fra plateinnspillingen som slippes på Apple TV+ samtidig med platen. Full pott altså.

1+1=3

Når Springsteen gir ut plate, eller spiller konsert med The E Street Band er det som om at det et noe mer som står på spill enn bare musikken. Det er myten om det ultimate rockbandet. Samholdet, kameratskapet og ekte kjærlighet. Det er en myte som Bruce Springsteen har dyrket, og perfeksjonert gjennom sånn cirka 45 år.

Den første singelen, «Letter to You», kom den 10 september.

-1+1 = 3, sa Springsteen i sitt Broadway-show for å forklare det magiske som skjer i en skapende prosess, og at hans 1+1 = 3 har vært The E Steet Band.

Jeg tør påstå at 1+1= 3 er sant også i forhold til hans fans. Man identifiserer seg med hele pakken til Springsteen, og helheten vokser til noe større enn bare musikk.

Mine forventninger til platen var egentlig; Gi oss en plate med noen låter som er til å «utstå» på konsert. Vi vet jo at ny musikk betyr at noe fra den gamle katalogen til Springsteen må vike. Der er det veldig mye bra. Så for en som er over middels glad i livekonsertene så tenkte jeg mer på set-lister, enn det faktum at det er fantastisk at Springsteen fremdeles gir ut relevant musikk i en alder av 71 år.

Dylanesque

Da de to singlene «Letter to You» og «Ghosts» kom for noen uker siden, var det med et skikkelig E Street-sound, sånn som man som fan drømmer om. Særlig rocklåten «Ghosts» ga smak til det albumet som skulle komme, både musikalsk og tematisk.

Sånn for ordens skyld, og før vi går nærmere inn på platen: Letter to You er spilt in live i studio på 5 dager og består av totalt 12 låter. Tre av låtene er skrevet på 70-tallet, men er ikke tidligere utgitt på plate. Resten er nyskrevet materiale.

Den andre singelen, «Ghosts», ble sluppet den 24 september.

Først hørte jeg låtene på Letter to You litt hulter i bulter. Ja, jeg vet – skikkelig amatør. Men det var mange bra enkeltlåter, og jeg fikk umiddelbart noen favoritter som måtte gå litt på repeat. Stadion-rocklåten «Burnin’ Train» festet seg med en gang. De to låtene «Song for Orphans» og «If I Was the Priest» med sitt dylanesque preg utmerket seg. Begge skrevet tidlig på 70-tallet. Ingen tvil om hvem som er en av Springsteens største musikalske helter. «Janey Needs a Shooter» er fra tiden rundt da min favoritt plate, Darkness on the Edge of Town (1978), ble innspilt, så den måtte også bli spilt en del.

Rocka vemod

Så oppdaget jeg at Letter to You faktisk bør høres fra begynnelse til slutt. For en åpenbaring. Som en ganske finurlig ramme for platen ligger den nedtonede, litt mørke «One Minute You’re Here», som stilmessig minner om uttrykket fra platen Ghost of Tom Joad (1995) og den åpne, lysere og mer drivende avslutningslåten «I’ll See You in My Dreams». Sammen kan man kanskje si at de speiler tematikken på platen.

Det handler om død, savn, sorg og håp. Selvsagt mikset med den livskraft som bestandig gjennomsyrer Springsteens musikk. Vi er i kjent Springsteen-land men med et litt annet perspektiv. Springsteen har ofte skrevet fra et annet forteller perspektiv enn sitt eget liv. Men på Letter or You er vi nærmere på Springsteen selv. Platen har en sterk følelse av oppsummering av et langt musikkliv. Takknemlighet til de som fremdeles er med, og til de som har blitt borte.

Det blir nesten umulig å ikke føle på et vemod. Heldigvis er det et vemod godt innpakket i sånn ordentlig rock’n’roll. Det høres kanskje bekmørkt ut, men summen er alt annet enn det. Et godt eksempel er låten “Last Man Standing” som handler om Springsteens tidligere band, The Castiles. Springsteen er den siste gjenlevende av bandmedlemmene. Springsteen skriver så lett om disse temaene at du kan nesten blir båret gjennom en låt uten å tenke på det. Det er disse lagene som gjør at Springsteens låter ofte vokser med tiden.

Politikk og spilleglede

Midtveis i platen møter vi en politisk artist. «Rainmaker» er en klassisk Springsteen-låt. En krass kommentar til den tiden vi lever i. Springsteen har selv sagt at den ble skrevet før Donald Trump ble president i USA, men det er umulig å ikke dra paralleller til det kaoset som utspiller seg i Amerika for tiden.

Platen oser også av den spilleglede som vi kjenner igjen fra de 3,5-4 timer lange konsertene som Springsteen og bandet er kjent for. Når det igjen blir mulig, gleder jeg meg faktisk til å høre låtene fra Letter to You live. Kontrakten med lytterne er fullført med denne platen. Med Letter to You har vi, igjen, fått en smak av myten og magien rundt denne gjengen. «House of a Thousand Guitars» er definitivt en av de låtene som jeg gleder meg til å høre live:

So we can shake off your troubles my friend
We’ll go where the music never ends
From the stadiums to the small town bars
We’ll light up the house of a thousand guitars

Jeg er klar. Maks klar!


Låter å merke seg: «Burnin’ Train», «If I Was the Priest», «Song for Orphans».


Noen gamle låter å høre på.


The E Street Band består idag av: Steve van Zandt, Max Weinberg, Nils Lofgren, Gary Tallent, Roy Bittan og Patti Scialfa. Med på bildet øverst i saken er også Clarence Clemons og Danny Federici som dessverre ikke er iblant oss lengre. Soozie Tyrell er også med på både plater og turneer. De siste årene har også Jake Clemons, avdøde Clarences nevø, spilt saksofon i bandet. Samt Charles Giordano på keyboard og dragspill.

Bruce Springsteen and The E Street Band live.

Les også:

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *