Jakten på den perfekte vintage jeansen

«Har dere vintage Levi’s?» Dette er et av de vanligste spørsmålene vi får. Drømmen om den perfekte jeansen får mange til å tråle vintagebutikker i timevis for å finne buksa med den rette fargen, den riktige slitasjen og den presise størrelsen. Dette krever som regel en god porsjon tålmodighet, for som du sikkert vet er det ganske mange punkter som skal sjekkes av før du står i prøverommet og føler deg vel i et par perfekte jeans. Vi har gjort oss noen erfaringer som kanskje kan være til hjelp neste gang du er på jeans-jakt. 


Hurtigguide til denimshopping.

  1. Størrelser har blitt justert opp igjennom årene, så ikke stress med at du kanskje må gå opp noen størrelser i forhold til hva du bruker i nye jeans. 
  2. For å komplisere det litt har Levi’s beholdt de samme numrene på modellene sine til tross for at de har forandret på snittet. Det betyr for eksempel at et par 501 fra 80-tallet ikke er det samme som et par 501 fra 90-tallet. 80-tallsmodellen har en høyere midje og på 90-tallet lagde Levi’s 501 jeans med lavere midje for å følge det regjerende trendbildet. Det lønner seg å finne ut på forhånd hvilket tiår man liker best. 
  3. Veldig mange skal absolutt ha den ikoniske 501-jeansen som i utgangspunktet var en herremodell. Det er ikke alltid at kvinner føler seg best i den modellen. Vi pleier derfor å anbefale 505-modellen som kan passe bedre siden den har litt mer plass over hoftene og rumpa. Den har også glidelås i stedet for knapper, noe som gjør at den ofte sitter bedre på jenter. Et annet bra alternativ er 550-modellen som ble lansert midt på 80-tallet og som har en høy midje og det som på jeansspråk kalles tapered leg. Det gir en veldig kul silhuett med litt videre ben som er smale nede. Var obs på at også disse har skiftet fasong gjennom årene. Vi liker også modellen 569 som ligner 550, men som er litt mer loose fit med straight leg. 
  4. Jeans må prøves. Og handler du vintage må du gjerne prøve ganske mange. Men hvis du har dårlig tid, har vi et lite triks. Og det er som følger: Ta et par jeans du liker fra stativet. Sørg for at de er kneppet igjen og legg midjen til jeansen rundt halsen din, som et halsbånd. Ettersom de fleste mennesker er relativt proporsjonale vil som regel jeansen passe dersom du greier å legge midjen dens rundt halsen din og den rekker hele veien rundt. Husk bare at dette er en «tommelfingerregel». Det beste er om du gjør som vi forklarte her med et par av dine egne bukser som du vet sitter prefekt. Da vil du finne ut om du trenger jeans som overlapper bitte litt rundt halsen, eller som ikke rekker helt rundt. Vi mennesker er som kjent forskjellige, så her er det individualitet som gjelder.
  5. De fleste jeansene former seg etter kroppen, selv de som er vintage. Så hvis du er ute etter en jeans som sitter godt etter litt bruk, bør du ikke velge en jeans som sitter for løst i butikken.
  6. Har du funnet et par jeans som sitter perfekt, men som er bitte litt for mørke etter din smak, finnes det råd. I stedet for å vaske jeansene med OMO Color, eller andre vaskemidler som skal bevare fargen, kan du vaske dem med et vaskemiddel for hvitt tøy som sliper av litt farge for hver vask. Ikke forvent underverker, men etter noen vask skal du kunne se forskjell på fargen. Og de blir bare lysere jo flere ganger du vasker dem.
  7. Sliter du med å finne frem blant alle typebetegnelsene og numrene, er den aller viktigste du gjør å spørre oss. Ingen spørsmål er for dumme. Vi har hørt det aller meste allerede.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *