Bli en vaske-guru

Du har akkurat fått tak i drømmeplagget i en vintagebutikk. Men hvordan vaske det? Siden vi veldig ofte får spørsmål om dette, tenkte vi formidle noen tips og triks som vi har lært oss etter elleve års drift av Velouria.  

Det er dessverre ikke uvanlig at vintageplagg har mistet lappen med vaskeråd, eller rett og slett ikke har noen anvisninger.  I tillegg kan et vintageplagg være litt mer ømfintlig enn et nyprodusert plagg. Vårt generelle råd er å derfor å være litt ekstra påpasselig med de plaggene du kjøper vintage. 

Vask skånsomt

Hvis plagget har vaskerådene intakt kan du stort sett følge dem. Men hvis du ikke vil ta noen sjanser, så vask på maskinens ull- eller silkeprogram. Du måikke vaske på 60 grader bare fordi det står det. Å vaske klær på en lavere temperatur er både mer miljøvennlig og mer skånsomt. Faktisk kan dagens vaskemaskiner være mer skånsomme enn håndvask. Hvis du er i tvil, og det er snakk om veldig delikate materialer, bør du vurdere å sende plagget på rens. En 50-tallskjole hører absolutt ikke hjemme i en vanlig vaskemaskin. 

Send på rens

En del plagg kommer bare med anvisning om rens. I for eksempel USA er dette nærmest standard fra mange klesprodusenter til tross for at klærne mest sannsynlig tåler vanlig vask. Dagens ull- og silkeprogrammer er veldig bra, og det kan godt hende at et plagg som er merket med rens tåler en runde i vaskemaskin på lav varme. Her må man utvise litt skjønn og sunn fornuft. Personlig vasker jeg både ull og silke som er merket med «kun rens» i vaskemaskin. Men hvis det er et plagg som jeg virkelig ikke vil ødelegge, følger jeg (som regel) vaskerådene. Hvis det er favorittplagget ditt er det kanskje verdt å ta den renseriregningen. Det er også utrolig hva et renseri kan få til med flekker. Hvis du sliter med en flekk som du har prøvd alt på, så finnes det bestandig en sjanse for at et renseri kan få fikset plagget.

Bli god på flekkferning

Før du sender et flekkete plagg til renseriet, kan du selvfølgelig forøke litt flekkfjerning selv. Men vær forsiktig med skjøre plagg og delikate stoffer. På bomull, viskose og polyester kan Vanish eller andre flekkfjerningsmidler hjelpe deg helt i mål. Det viktigste er bare at du bruker disse midlene på riktig måte. Hvis du sprayer på flekkfjerningsmiddel og umiddelbart kaster plagget i vaskemaskinen, rekker ikke middelet å løse opp flekken. Resultatet blir derfor sjeldent skikkelig bra. Det beste er å spraye på, gni litt inn, vent ca 4-5 minutter, spray på mer middel, gni forsiktig inn middelet i flekken igjen, vent 3-4 minutter til, spray en siste gang og legg i maskinen. Dette fungerer på overraskende mange flekker.

Tenk også over om det holder å lufte plaggene mellom bruk. Du kan også legge plagget i en plastpose i fryseren over natten. Det tar bort både lukt og bakterier. Et litt glem triks er også å bruke armhule-innlegg for å forhindre at lukt/svette setter seg i plaggene. 

Oppbevarings ABC

Riktig vask er viktig, men det er minst like viktig å tenke over hvordan man oppbevarer et plagg. Det kan vare veldig fristende å bruke tynne stålhengere for å få bedre plass i garderobeskapet. Dette kan fungere fint på noen materialer, men det er en risiko for de disse stålhengerne kan gi stygge merker på skulderen på mer ømfintlige materialer. Silkebluser og kjoler i mer delikate materialer trenger mer støtte og trives derfor best på tykkere hengere. 

Cashmere og ull oppbevares best liggende for å unngå at materialet får stygge merker etter kleshengere. Det kan altså væra lurt å investere i noen skikkelig bra kleshengere for de plaggene som trenger litt ekstra omsorg. Plagg som henger i garderoben og som kanskje ikke blir brukt så ofte, kan også ha godt av å henge i klesposer.

Ikke for varmt, ikke for kaldt

I tillegg bør man være forsiktig med å oppbevare klær i en fuktig kjeller over tid. Kjellerlukt hører ikke hjemme på klær, og lagret for fuktig kan klærne også få både mugg og svertesopp. Da er det stort sett bare å kassere disse klærne. Vær tilsvarende forsiktig med å oppbevare på loftet. Vintage-pelsen din tåler garantert ikke varme, og loft med boder har en tendens til å bli veldig varme om sommeren 

Miljø-gevinst

Summen man oppnår av å ta hånd om klærne sine er at plagg som man tar vare på varer lengre. Det er en umiddelbar miljøgevinst. Hvis du i tillegg velger å kjøpe bra materialer, og vintage, reduserer du miljøavtrykket ditt vesentlig! Det er en bra ting! 

Lykke til i vaskekjelleren. Ikke ring oss hvis det skjærer seg…😅

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *