Patti Smith i Utrecht

Det var veldig befriende å finne ut at pønken faktiskt lever. Det slo meg flere ganger under konserten med Patti Smith hvor trøttsomt det må være å ha kjempet alle slagene i årevis. For kvinner. For menneskeheten. For rettferdighet. For det som er riktig. Så kommer man til 2019 og så må man starte på nytt. Patti Smiths agenda er fremdeles den samme, og mirakuløst nok virker hun ikke ha gitt opp til tross for at verden snurrer bakover.

Hjemmefest hos Patti

-Believe it! sa Patti på konserten. 💪🏼

Hun kommer på scenen med en kopp te og en stabel med bøker. Mest av alt utstråler hun masse varme. Det gir en følelse av å være invitert hjem til henne en sen kveld på te med høytlesing og noe musikkgreier. Dette er det samme mennesket som litt senere på kvelden kaller oss for både motherfuckers og fuckers. Selvsagt på en trygg og varm og nær måte. Uansett hva hun gjør så eier hun scenen. Det finnes ingen ting som gjør et publikum mer avslappet. Full kontroll. Idet en mann i publikum plutselig besvimer midt under en låt er hun fort fremme ved scenekanten, og idet hun ser at det går bra med mannen, inviterer hun like godt både han og kona til å sitte på stoler oppe på scenen resten av konserten. Og hun sier: «People do anything to get up on this stage!»

Dama har humor

Pissing In a River fra konserten i Utrecht.

Når hun synger er hun som en slags pønkens yppersteprestinne. Det freses og det spyttes. Det betyr noe. Alt er ikke teknisk perfekt, men hvem bryr seg. Patti Smith besitter en kompromissløs råskap som skinner gjennom hele kvelden. Hun er dessuten kjempemorsom, så vi ler mye underveis. Idet vi nærmer oss slutten begynner publikum å rope hvilke låter de vil høre som ekstranummer. Svaret kommer lattermildt: «Do you think that this is some kind of talent competiton? We’re not going to play what any of you fuckers asked for.» Punktum. Og med et stort smil avslutter hun passende med ekstranummeret: «People Have the Power». Det er helt tydelig at poenget hennes at vi må ta vårt ansvar for verden. Men på sine konserter bestemmer hun, og det er akkurat det som gjør det så perfekt.

Tips!

Elsk på instan til Patti Smith. Kanskje det mest meningsfulle som noen artist driver med i det formatet. Daglig dose med refleksjoner, minner, boktips, dikt og alt mulig annet. En virkelig følelse av nærhet og å få bli kjent med mennesket Patti Smith, ikke bare artisten. Alle som skriver at de har bursdag får også bursdagshilsen fra henne tilbake i kommentarfeltet.


 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *