Pizzaheaven: Napoli

En pizza er en pizza, tenker du. Noen er selvsagt bedre enn andre, men at det fantes sted der pizza var opphøyd til en kunstart, det visste i alle fall ikke vi – før kom til Napoli. Vi ble fullstendig hekta og bestemte oss for å spise oss igjennom Napolis Michelin-guide pizzerias. Vi mangler fremdeles to av pizzeriane i denne guiden for en komplett liste, men vi lover å legge dem til så fort vi har prøvd dem.

Viktig å merke seg er at du stort sett må regne med å stå i kø for å komme inn på disse spisestedene. Ikke møt opp skrubbsulten. Et godt tips er å møte til åpningstid. Da unngår du forhåpentligvis den verste køen. Vi spiste Margherita på alle restaurantene for å lettere kunne sammenligne hvordan tomatsaus, mozzarella og deig kan settes sammen. Her er vår pizza dom. I rekkefølge.

1. Da Michele

Via Cesare Sersale, 1

Vi hadde hørt rykter om Da Michele før vi kom til Napoli, så dette ble vårt første møte med pizza i Napoli. Vi hadde også hørt at vi måtte stå i kø for å spise pizza. Det var vi litt skeptiske til, men det gikk fort over. Pizzaen er verdt hvert eneste minutt i kø. Her har vi nå spist mange ganger. Det er i særklasse den beste pizzaen vi har spist, og det på et sted hvor du kun kan velge mellom to typer. Her kan du velge Marinara eller Margherita. Vi spiser bestandig Margherita med double mozzarella. Ikke regn med å sitte ved bordet en hel kveld. Her er det fort inn og ut med mindre du bestiller mer pizza etter du har spist ferdigt den første. Ja, det kan fort skje. Så magisk er det. Hvis du kun skal spise èn pizza i Napoli, ville vi ha valgt denne!

2. 50 Kalò

Piazza Sannazaro, 201/C

50 Kalò ligger i bydelen Lungomare. Vi tok toget. Klok etter all tidligere køståing sto vi klare da de åpnet. Det viste seg å være en god strategi. Ingen kø. Her er det en mer omfattende meny. Noen i reisefølget lot seg friste av det utvidete smakspektret og slo til på en pizza bianca (ingen tomatsaus) med Parma. En annen tok den napoletanske spesialiteten pizza fritta, som er fritert, innbakt pizza. Og så startet det. Ingen av dem klarte å stoppe med å utbrodere hvor fantastiskt det smakte. Vi andre holdt oss til Margherita. Den var selvsagt himmelsk, men nådde ikke helt opp til førsteplass, uten at vi egentlig kan forklare hvorfor. Tips! Etter ferdigspist pizza er det koselig med en liten tur ned i havnen som ligger like ved.

3. Gino Sorbillo

I tillegg til å være kjent for sine pizzaer er Gino Sorbillo også kjent for sitt samarbeid med det glamorøse motehuset Dolce&Gabbana. Sånn cirka der stopper glamouren. Makan til kaos som møtte oss på denne plassen. Vi er over middels glad i kø og har opplevd både det ene og andre. Men aldri dette. Null system, null rettferdighet og utrivelig personale i døren. Vi kom oss til slutt inn. Pizzaen levde absolutt opp til ryktene vi hadde hørt på forhånd. Særlig merket vi oss at mozzarellaen var ekstra himmelsk, så til tross for kaoset klarer Sorbillo å karre seg opp på en tredjeplass.

4. Starita

På Starita møtes du av en lang meny som i tillegg til pizza inkluderer både forretter og desserter. Pizzamenyen er delt inn i «klassiske pizza» og «Staritas spesialiteter». Her er det mest fremtredende at man bruker en del andre oster enn hva vi er vant til. Burrata, ricotta og gorgonzola er alle å finne på menyen. Dette er plassen for å prøve noe nytt. Vi anbefaler å prøve deres Margherita, men vi har også prøvd noen av de andre variantene. Hvis du liker pizza bianca (uten tomatsaus) er Miss Italia en favoritt. Vil du gå for noe litt mer spicy anbefaler vi Diavola. Så kommer vi til slutt til det som du absolutt må dra til Starita for å oppleve: Angioletti Dolci. Denne churros-lignende desserten kommer med et tykk lag av Nutella på, og er kanskje det beste og mest kvalmende vi noen sinne har spist. Men hvis du liker hvetebakst og Nutella, kan vi love at du kommet til å ha lyst til å besøke Starita flere ganger. Det gjorde nemlig vi.

5. Da Concettina ai Tre Santi

Hit drar du hvis du har lyst til spise pizza med en litt mer eksperimentell vri. Blekksprut, skalldyr og fisk på pizza høres kanske rart ut, men det skal visst være veldig godt. På Da Concettina ai Tre Santi er hver pizza toppet med masse ingredienser. Med en meny på italiensk, og en betjening som var litt under middels stødig i engelsk, var det nesten umulig å finne ut hva de forskjellige pizzaene inholdt. (I alle fall uten Google translator). Men heldigvis serverer de selvsagt også de klassiske pizzaene Margherita og Marinara. Vi landet på førstnevnte, hvilket uansett var planen vår da vi startet pizza-maratonen. Margheritan var fantastisk, men vi drar nok heller til Da Michele for å spise den neste. Hit drar vi når vi har opparbeidet nok mot til å prøve noe helt nytt.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *